Terepfutó cipő választás

2014. 09. 12. 11:21     Cikkek

Milyen márkájú terepfutócipőt vásároljak?

Többségünknek más és más a tökéletes terepfutócipő, vagyis nehéz előre megjósolni, hogy melyik lesz a nyerő. Mielőtt vásárolunk egyet fontos felpróbálni a megfelelő méret kiválasztásához, valamint figyelembe venni a futó stílusunkat, illetve azt meghatározni, hogy legtöbbször milyen terepen fogjuk használni.

Hol érdemes terepfutócipőt vásárolni?

Elsőre, másodikra és ha lehet multiknál ne vásároljunk futócipőt, mivel profi szaktanácsadásra garantáltan nem számíthatunk. Olyan futószakboltot válasszunk, ahol sok futócipő márkát lehet egyszerre kapni és futószakember segít a célzott választásban (könnyebb és biztosabb lesz a választás), lehetőség szerint próbáljunk fel 3-4 fajta terepfutócipőt (futócipő márkánként több típust is). Választás során a szakember már eleve látja a lábfej alakjáról, hogy mely cipők lehet számunkra megfelelő, illetve a feltett kérdései alapján hamar megszűri, hogy futási szokásaink és céljaink szerint melyiket ajánlja.

Ha bevált egy futócipő, akkor minden terepen abban fussak?

A lábunknak az a legjobb, ha minél változatosabb terepen és minél többféle cipőben futunk. Azonkívül, ha a változatos terepnek megfelelő futócipőket veszünk, sokat erősít a lábunkon. Előfordulhat, hogy futás közben kiderül a választott cipő nem a legideálisabb a lábunkra. Sajnos megesik, hogy nem a megfelelő helyen van a varrás, túl kemény a sarokkiképzés. Ezek a számunkra zavaró tényezők viszont csak hosszabb távon jelentkeznek.

Meddig jó egy futócipő?

Egy minőségi terepfutócipőt használhatóságát nem időben, hanem elfogyasztott kilométerekben adják meg a gyártók A hosszú kilométerek után a csillapítást elnyelő, stabilitást adó részek a cipőben egy idő után már nem védik a lábunkat. Ha nagyon szeretnénk mondani egy körülbelüli számot, akkor azt lehet mondani, hogy a cipő átlagosan 1000 km-ig hordható. De vegyük figyelembe azt a tényezőt, hogy milyen talajon futunk, és, hogy mekkora a súlyunk. Kezdő futók és túlsúlyosok 800 kilométernél többet ne fussanak egy cipőben a javaslatok szerint. Ha kívülről rendben is van a cipő és nem akarjuk kidobni, használjuk utcai cipőnek, könnyű túracipőnek.

Mikor érdemes egy újabb, másik futócipőt vásárolni?

Alapszabálynak, hogy futócipőnk vásárlásával ne várjunk az aktuális cipőnk teljes elkopásáig. Miért jó, ha kettő van?

  • esős, saras, hókásás időszakban lehet váltogatni a futócipőket míg a másik szárad
  • versenyen szintén alapszabály, hogy bejáratott cipőben érdemes indulni
  • nem leszünk vételi kényszerben, hogy az aktuális készletből semmi sem tetszik
  • futás közben jelentkező problémakor: lábszár, térdfájás és egyéb sérülésnél gyanakodjunk, hogy elhasználódott vagy nem megfelelő a futócipő

Hogyan növelhetem meg a futócipőm élettartamát?

A futócipőt még, ha kézenfekvő is lenne ne mossuk ki mosógépben! A szivacsos szerkezetű csillapítást elnyelő műanyag részeket károsíthatja a víz. Legjobb, ha nedves ronggyal törüljük át a koszos futócipőnket!Átázott futócipőt ne rakjunk radiátor, fűtőtest közelébe (cipő méretváltozását és eldeformálódását okozhatja), inkább tegyünk bele újságpapírba és hagyjuk száradni.

Hogy néz ki egy terepfutócipő?

Terepfutócipőkre jellemző: a cipőtalp bordás kiképzésű a jobb talajfogás érdekében. Kialakításuk gátolja a megcsúszást. A terepfutócipő felső része többségében vízhatlan, cipőtől függően sárban sem áznak át. Így erdei ösvényeken sem lesz problémánk vele.Sarokrészük alacsonyabbra van tervezve emiatt lejtőn lefelé is jól lehet bennük futni. Általában merevebbek és nehezebbek, mint a betonra tervezett futócipők, de gyártótól függően hajlékony terepcipővel is lehet találkozni. Figyeljünk oda, hogy ezek a cipők aszfaltra kevésbé alkalmasak, mivel gyenge a csillapításuk, illetve hamarabb elkopnak a cipő talpán lévő csúszásgátló bütykök.