Terepfutó cipő ápolás, tisztítás

2014. 11. 03. 16:09     Cikkek

A terepfutó cipők a terepfutó felszerelésünk legfontosabb darabjai. A következőkben összeállítottunk egy rövid útmutatót a terepfutó cipők ápolásához, tisztításához.

Ha komolyabban futunk fontos, hogy legyen legalább két futócipőnk, és ezeket lehetőség szerint felváltva használjuk. Egy-egy pár terepfutó cipő strapabírása az egyes terepfutócipő cipő gyártóknál más-más, de általában nem hosszabb mint 800-1000 km. De ezt a "rövid" időt kitolhatjuk, ha rendszeres és alapos tisztítás alá vetjük cipőnket.

Edzés után lehetőség szerint a következő edzésig hagyjuk száraz helyen szellőzni a terepfutó cipőnket. A jól ismert kellemetlen szagok kialakulását megelőzendő vegyük ki a talpbetétet és azt szellőztessük külön. Ezzel a büdösség kialakulását is elkerülhetjük.

Ha nagyon koszos lett a cipőnk, futás után azonnal tisztítsuk meg. Tisztításhoz vegyük ki a betétet és cipőfűzőt, ezeket kímélő, hideg vizes programon mosógépben is kimoshatjuk. De magát a terepfutó cipőt soha NE tegyük mosógépbe és még szárítógépbe se, mert ezek eldeformálják a cipőt, és tönkre tehetik.

Első körben inkább kézzel mossuk le a terepfutó cipőt egy puha rongy, szappan, és hideg víz segítségével óvatosan. Ha durvább a szennyeződés akkor puha fogkefét is használhatunk. Tisztítás után papírtörölközővel itassuk le a cipőről a felesleges vizet. Ezután tömjük ki lehetőleg papírtörlővel, hogy megtartsa a formáját és szobahőmérsékleten hagyjuk magától megszáradni. Száradás során ne tegyük ki közvetlenül erős napsütésnek és ne hagyjuk nagyon meleg helyen tartósan.